Dental care

Dental care

аболяванията свързани с устната кухина са широко застъпени при всички животни, като при някои видове и породи са с по-висока честота /зъбен камък и задържани млечни зъби при кучетата от дребните породи/.
Проблемите, с които най-често се среща екипа на клиниката са:

 

- Млечни зъби – задържаните млечни зъби създават множество проблеми, когато не са отстранени навреме – между тях и постоянните зъби се задържа храна, която е предпоставка за развитието на кариеси и гингивити. Задържането на млечните зъби води до изместването на постоянните зъби от нормалната им позиция.

 

- Зъбен камък – зъбният камък е порест и е идеална среда за развитието на голям брой микроорганизми, отделящи токсини и водещи до възпаление на венците. Натрупването на зъбен камък между венаца и основата на зъбите води до разхлабване на връзките зъб-венец, при което зъбите започват да се клатят. За да се избегне натрупването на зъбен камък, ние препоръчваме да почиствате зъбите на своя домашен любимец няколко пъти седмично, При вече натрупани зъбен камък в нашата клиника той може да бъде премахнат с модерен ултразвуков скалер.
 
- Гингивит – най-често резултат от натрупания зъбен камък. Особено внимание трябва да се обръща на кучетата от малките породи, които имат предразположеност.

 

- Тумори – туморите в устната кухина са най-често злокачествени и засягат освен меките тъкани /венци/ и подлежащите кости на челюстите. Поради тази причина ранното им отстраняване е изключително важно.